چه سوالاتی را باید در جلسه مشاوره شغلی بپرسیم؟
مشاوره شغلی، تاثیر زیادی بر روی انتخاب مسیر زندگی هر فردی دارد. در یک جلسه مشاوره شغلی سوالاتی که توسط مشاور از کارجو پرسیده میشود، کمک زیادی به تعیین مسیر شغلی و همچنین خودآگاهی او مینماید. مشاوران حرفهای با طراحی دقیق سوالات مشاوره شغلی راهنماییهای لازم را در جلسات مشاوره به مراجعهکننده خود انتقال میدهند.
در این مقاله قصد داریم تا به بررسی مجموعهای از سوالاتی بپردازیم که میتواند به مشاور و مشورتگیرنده کمک کند تا به نتایج مدنظر خود دست پیدا کنند.
سوالات مشاوره شغلی؛ سوالات مشاور از کارجو
مشاور با پرسیدن سوالات مشاوره شغلی از مراجعهکننده، سعی میکند تا به اطلاعات دقیقی از وضعیت او دست پیدا کند. ۶ سوال اساسی در این زمینه را میتوان اینگونه برشمرد:
1- در چه زمینههایی دارای مهارت هستید؟
یکی از مهمترین سوالات مشاوره شغلی که باید توسط مشاور پرسیده شود، اطلاع از مهارتهای فنی و نرمی است که مراجعه کننده از آن برخوردار است. مهارتهای فنی به کارجو ظرفیت پذیرش مشاغل مرتبط را میدهد. مشاور با آگاهی از این مهارتها میتواند راهنماییهای لازم را به مراجعهکننده خود ارائه دهد.
در کنار مهارتهای فنی، اطلاع از سطح مهارتهای نرم کارجو یا همان Soft Skills میتواند به مشاور کمک کند تا یک مسیر مناسب را برای ادامه اشتغال کارجو به او پیشنهاد دهد. سوالات مشاوره شغلی باید کاملاً شفاف باشند تا به جوابهای قطعی منجر شوند.
2- در سوالات مشاوره شغلی درباره انگیزهها، علایق و استعدادهای کارجو بپرسید؟
یک مشاور زمانی میتواند راهکارهای درستی را به مشورت گیرنده ارائه دهد که شناخت دقیقی از انگیزه، علایق و استعدادهای او داشته باشد. سوالات مشاوره شغلی باید تا حدود زیادی این اطلاعات را در اختیار مشاور قرار دهند. البته میتوان از تستهای شخصیتشناسی، رفتارشناسی و حتی تست هالند برای درک تواناییهای شغلی یک فرد استفاده کرد.
3- در مورد چشمانداز شغلی کارجو بپرسید؟
هر فردی در زندگی خود اهداف بلندمدتی دارد. سوال درباره چشمانداز بلندمدت یک نفر میتواند به مشاور کمک کند تا یک مسیر شغلی مرتبط را به او پیشنهاد دهد. در سوالات مشاوره شغلی باید از کارجو پرسیده شود که برای دستیابی به این هدف تاکنون چه اقداماتی را انجام داده است و با چالشهای احتمالی پیشرو چگونه مواجه خواهد شد.
4- در مورد سبک زندگی و کاری مورد علاقه کارجو سوال کنید؟
هر فردی با توجه به شرایط شخصی و محیطی ممکن است سبک زندگی و سبک کاری متفاوتی را انتخاب کند. به عنوان مثال:
- برخی افراد توانایی بالایی برای کارآفرین شدن دارند؛
- عدهای به طور ذاتی برای مدیریت مناسب هستند؛
- بعضی افراد ترجیح میدهند کارمند، این در حالی است که عدهای به سبک فریلنسری و دورکاری علاقمندند؛
- و...
سوالات مشاوره شغلی باید به مشاوره کمک کند تا اطلاعات لازم را در زمینه مدل کاری کارجو به دست آورد.
5- نوع محیط کاری ایدهآل برای کارجو را تشخیص دهید؟
فضاهای کاری در چند سال گذشته تغییرات زیادی داشتهاند. استارتاپها یا همان کسب و کارهای نوپا، محیطی پویا به همراه تعاملات زیادی دارند. در چنین کسب و کارهایی شاهد ساختارهای غیررسمی هستیم. هرچند چنین محیطهایی دارای جذابیتهای زیادی هستند، اما ممکن است برای برخی از افراد قابل پذیرش نباشند. سوالات مشاوره شغلی باید اطلاعات لازم در این زمینه را در اختیار مشاوان قرار دهند.
6- دلایل نارضایتی از شغل فعلی چیست؟
یک مشاور در جلسه مشاوره شغلی باید اطلاعات کاملی را در زمینه دلایل نارضایتیهای شغلی فعلی کارجو بهدست آورد. اینکه یک فرد به چه دلیلی در حال ترک شغل فعلی خود است، کمک میکند تا بتوان مشاورههای لازم را به کارجو ارائه کرد.
سوالات مشاوره شغلی، سوالات کارجو از مشاور
برای موفقیت در جلسه مشاوره شغلی باید یک تعامل دوطرفه بین مشاور و کارجو شکل بگیرد. از همینرو، مراجعهکننده نیز باید در طی جلسه، سوالاتی را از مشاور بپرسد تا به اطلاعات لازم دست پیدا کند. این سوالات به مشاور کمک میکند تا متوجه شود که کارجو به دنبال یافتن پاسخ چه سوالاتی است. مجموعه سوالات مشاوره شغلی میتواند توسط مراجعهکننده پرسیده شود:
1- چگونه نقاط قوت و ضعف خود را بشناسم؟
یکی از مسائلی که باعث عدم اشتغال یا بیکار شدن کارجویان میشود، عدم شناخت نقاط ضعف و قوت آنها است. در سوالات مشاوره شغلی باید کارجو با ارائه اطلاعات دقیق از خصوصیات خود، از مشاور برای شناخت نقاط قوت و ضعف خود کمک بگیرد.
2- چگونه نقاط ضعف خود را بهبود ببخشم؟ یا از نقاط قوت خود استفاده کنم؟
نقاط ضعف در افراد از جمله مهمترین مسائلی هستند که باعث ایجاد مشکلاتی در محیطهای کاری میشوند. در سوالات مشاوره شغلی کارجو باید از مشاور راهکارهایی را برای برطرف کردن نقاط ضعف خود بخواهد.
3- بازار کار یک موقعیت شغلی چگونه است؟
از سوالات مشاوره شغلی که دستیابی به پاسخ آن میتواند به کارجو کمک زیادی نماید، شناخت وضعیت بازار کار در یک موقعیت شغلی است. مشاوران با اطلاعات دقیقی که از مسیرهای شغلی دارند و همچنین آمار اشتغال به کار، میتوانند در جلسه مشاوره شغلی کمک زیادی به مراجعهکننده خود دشته باشند.
4- در سوالات مشاوره شغلی درباره نحوه تنظیم رزومه شغلی سوال کنید!
برای دستیابی به شغل مناسب، تهیه یک رزومه حرفهای اهمیت زیادی دارد. زیرا کارفرمایان با بررسی روزمه از افراد واجد شرایط برای مصاحبه دعوت میکنند. به همین دلیل در جلسه مشاوره شغلی، در مورد نحوه طراحی رزومه یا فرآیند حضور در جلسات مصاحبه شغلی، از مشاور راهنماییهای لازم را بگیرید.
5- چگونه میتوانم بهرهوری شغلی خود را افزایش دهم؟
موضوع بهرهوری در بسیاری از مشاغل اهمیت دارد. در سوالات مشاوره شغلی از مشاور راهنماییهایی را در زمینه مدیریت زمان، اولویتبندی کارها، یادگیری مهارتهای جدید، شرایط کار آموزی شغلی و... بپرسید.
6- منابع تکمیلی برای کسب اطلاع در زمینه شغل مورد نظرتان را از مشاور سوال کنید!
زمان جلسات مشاوره بسیار کوتاه است. به همین دلیل سعی کنید در سوالات مشاوره شغلی از مشاور بخواهید تا منابع معتبری را برای تحقیق بیشتر در مورد شغل مورد نظرتان را به شما معرفی کند. مشاوران شغلی میتوانند با معرفی شبکههایی از متخصصان در زمینههای مختلف، راهکارهای جدیدی را پیش پای شما قرار دهند.
سخن پایانی
سوالات مشاوره شغلی میتواند تسهیلگری یافتن یک شغل مناسب برای کارجویان باشد. دو طرف حاضر در جلسات مشاوره باید با سوالاتی که میپرسند، جلسه را به سمت و سوی مناسبی هدایت کنند. در پایان هر جلسه، موضوع جلسات بعدی باید تعیین شود تا مشاور و کارجو فرصت کافی برای طراحی سوالات مشاوره شغلی در جلسات بعدی را در اختیار داشته باشند.
- ۰۳/۱۱/۱۶